Φεστιβάλ στο Ηράκλειο

 

17ο_ΦΕΣΤΙΒΑΛ_ΚΙΘΑΡΑΣ

Αρκετές φορές ως τώρα έχω ανεβάσει στο διαδίκτυο διάφορα άρθρα για εκδηλώσεις που διοργανώνουμε η Λίζα κι εγώ στην Αθήνα ή την Πάτρα.
Σήμερα σκέφτηκα πως είναι άδικο να μην έχω γράψει ποτέ δυο λόγια για ανάλογες εκδηλώσεις που γίνονται στο Ηράκλειο, όταν μάλιστα φέτος εκεί πραγματοποιήθηκε το 17ο Φεστιβάλ Κιθάρας και όταν εγώ αισίως έχω συμμετάσχει ενεργά όχι μόνο σ’ αυτό αλλά και στα 16 προηγούμενα!
Είμαι ακόμη βέβαιος, πως λίγοι είναι αυτοί που έχουν ακούσει για την ύπαρξη του ‘Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης’ και ακόμα λιγότεροι για το επίπεδο και τις δραστηριότητές του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Master Class στο 17ο Φεστιβάλ Κιθάρας                                              Διάλεξη με θέμα: Η κιθάρα μέσα από                             του «Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης»                                              τους αιώνες – Η κιθάρα στην Ελλάδα

Το Ωδείο λοιπόν αυτό που ιδρύθηκε πριν 17 χρόνια, λειτούργησε από την πρώτη στιγμή όπως θα όφειλε να λειτουργεί κάθε ανάλογο Ωδείο που θέλει μάλιστα να θεωρείται και ‘πολιτιστικό ίδρυμα’ : επιλεγμένη στελέχωση του διδακτικού προσωπικού με υπεύθυνη διδασκαλία στα τμήματα όλων των οργάνων, συνεργασίες με επώνυμους καλλιτέχνες, συνεχείς εκδηλώσεις με σεμινάρια, διαλέξεις, συναυλίες, διαγωνισμούς και τέλος και κυρίως, απονομή αξιόλογων τίτλων σπουδών (Πτυχία & Διπλώματα).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Γιάννης Λυγεράκης : Διάλεξη με θέμα                                                         Βιργινία Αμαριωτάκη: Διδασκαλία                                «Αρχάνες 2000 – 2005»

Πιστεύω πως, καθοριστικός παράγοντας στην περίπτωση του ‘Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης’ και στην πραγματοποίηση των υψηλών αυτών στόχων, υπήρξε η συμμετοχή του Θόδωρου Αντωνίου που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση από την πρώτη στιγμή.
Ο διαπρεπής συνθέτης, με την προσωπικότητα και το κύρος που διαθέτει, έβαλε τα γερά θεμέλια και έδωσε τις σωστές κατευθύνσεις, έτσι ώστε σήμερα αυτό το ίδρυμα της περιφέρειας, να μην έχει να ζηλέψει τίποτε από τα παραδοσιακά Ωδεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

          Δημήτρης Βαρδάκης : Ρεσιτάλ κιθάρας                                   Χριστίνα Καλαμπόκη : Ρεσιτάλ κιθάρας

Ο Γιάννης Λυγεράκης, σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου που υπήρξε και ένας εκ των ιδρυτών του, συνεχίζοντας με τον ίδιο ζήλο τα βήματα του προκατόχου του, μπορεί δίκαια να υπερηφανεύεται και για το κορυφαίο επίτευγμα του Ωδείου, τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κιθάρας στις Αρχάνες, εδώ και 15 χρόνια, μια εκδήλωση που ίσως υπήρξε μοναδικό κιθαριστικό γεγονός στη χώρα μας, από άποψη ενδιαφέροντος, συμμετοχής και προσφοράς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο αλησμόνητο Φεστιβάλ των Αρχανών παρήλασαν ‘πρωτοκλασάτοι’ σολίστ και σημαντικές ορχήστρες, με αποτέλεσμα η άγνωστη κωμόπολη των Αρχανών χάρις στη διοργάνωση του ‘Σύγχρονου Ωδείου’ να ακουστεί πολύ πέρα από τα στενά σύνορα της χώρας μας.

Μάνος Πλουμίδης : Κονσέρτο του J. Rodrigo -Στο πιάνο συνοδεύει  η Patritsia Arenas

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Βιργινία Αμαριωτάκη – Μανώλης Βροντινός : Ρεσιτάλ με έργα για δυο κιθάρες στην αίθουσα Ανδρόγεω στα πλαίσια του  17ου Φεστιβάλ Κιθάρας του »Σύγχρονου Ωδείου»

Για την πληρέστερη ενημέρωση, ιδιαίτερα των νέων, που δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν αυτό το καλλιτεχνικό γεγονός, παραθέτω ένα link με πάμπολλα στοιχεία που μου διέθεσε ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του ‘Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης’:

http://www.sinodio.gr/page.php?id=299

 

                                                                                                  Ευάγγελος Ασημακόπουλος
                                                                                                            (Αθήνα, 27 Απριλίου 2015)
 

About assimakopoulostar

Σολίστ Κιθάρας - Μουσικοπαιδαγωγός
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s