Φεστιβάλ Κιθάρας – Πάτρα 2015

Λίζα Ζώη – Ευάγγελος Ασημακόπουλος

   24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ

    Πάτρα, 3 – 6 Απριλίου 2015

     P1030620

Ένα ακόμη φεστιβάλ κιθάρας στην Πάτρα, το 24ο συνεχόμενο, είναι πλέον παρελθόν. Ένα φεστιβάλ που άφησε πίσω του εξαιρετικές εντυπώσεις τόσο από την υψηλού επιπέδου απόδοση των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος, όσο και από την αθρόα συμμετοχή των σπουδαστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Το φεστιβάλ κιθάρας στην Πάτρα, που εξελίχθηκε με τα χρόνια σε κορυφαίο θεσμό, είναι για την Λίζα κι εμένα μια ευθύνη και μια έγνοια που ξεκινά πολύ καιρό πριν την διεξαγωγή του.
Είναι όμως και για τους δυο μας μια βαθιά ικανοποίηση στο τέλος όταν όλα ‘πάνε κατ’ ευχήν’ – μια αίσθηση που εισπράττουμε μέσα από τη ζεστή χειραψία και την ανυπόκριτη ευχή για τη συνέχεια του θεσμού – από όλους όσοι συμμετέχουν.
Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, την διοργάνωση είχε αναλάβει η ‘Φιλαρμονική Εταιρία – Ωδείο Πατρών’ ένα ιστορικό ίδρυμα που διαθέτει την πληρέστερη κτηριακή εγκατάσταση της Πάτρας, με αληθινό κόσμημα την αίθουσα συναυλιών, ιδανικό χώρο για ρεσιτάλ κιθάρας. Η Διευθύντρια του Ωδείου Βασιλική Φιλιππαίου, η Γραμματεία του Ωδείου και οι καθηγητές κιθάρας, για μια ακόμα φορά συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της τετραήμερης εκδήλωσης.

P1030225

Με δεδομένο ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε στην Πάτρα τα 25 συνεχόμενα χρόνια του φεστιβάλ, πολλοί είναι αυτοί που κατά καιρούς μας ρωτούν για το πώς και το γιατί καθιερώθηκε ειδικά στην Πάτρα αυτή η εκδήλωση. Και είναι αλήθεια πως σε καμιά άλλη πόλη δεν έτυχε να επαναλάβουμε ένα Σεμινάριο περισσότερες από 5 ή 6 φορές. Ο κυριότερος λόγος βρίσκεται στην έλλειψη χορηγού που κατά κανόνα στηρίζει τη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τα περισσότερα φεστιβάλ στη χώρα μας έχουν μικρή διάρκεια, αφού κανένα δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Η Πάτρα όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει θεσμός γιατί στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.
Παράλληλα η πόλη συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα που τα έχω εκθειάσει αρκετές φορές σε άλλα σημειώματα.

Μια και ήλθε όμως η κουβέντα για τις χορηγίες, θα πρέπει να αναφέρω πως ειδικά αυτή τη χρονιά είχαμε και εμείς στην Πάτρα δυο χορηγούς, όχι σε χρήμα βέβαια αλλά σε είδος: Ο Μουσικός Οίκος Παπαγρηγορίου-Νάκας (Panas Music) αθλοθέτησε όλα τα Βραβεία και για τις τρεις Κατηγορίες του διαγωνισμού με κιθάρες που η τιμή τους ξεπέρασε τα 1.700 ευρώ αλλά και με Βιβλία αξίας € 550.-
Ο άλλος χορηγός ήταν ο καταξιωμένος κατασκευαστής Παύλος Γύπας που αθλοθέτησε για το Α΄ Βραβείο του διαγωνισμού μια κιθάρα αξίας 4.000 ευρώ.

Αν και θεωρητικά η ιδέα ενός μουσικού διαγωνισμού δεν αρέσει, αφού η αληθινή μουσική δεν πρέπει να υποβάλλεται σ’ αυτή την  ανταγωνιστική-εξοντωτική δοκιμασία, στην πράξη έχει αποδειχθεί πως η δοκιμασία αυτή κεντρίζει έντονα το ενδιαφέρον των εκτελεστών, δίνοντάς τους τις περισσότερες φορές μια ώθηση, ένα κίνητρο και μια αγωνιστικότητα. Πράγματι, έχοντας φέτος ένα πρόσθετο ενδιαφέρον, η συμμετοχή των διαγωνιζομένων σε όλες τις Κατηγορίες υπήρξε μεγαλύτερη και μάλιστα από διάφορες Σχολές κιθάρας ακόμα και από το εξωτερικό.

Προηγήθηκαν φυσικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα Master Classes το πρωί, η διδασκαλία των μικρών σπουδαστών το απόγευμα, οι διαλέξεις αμέσως μετά, και τέλος τα βραδινά ρεσιτάλ.
Σ’ αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω την υψηλή ποιότητα όλων των εκδηλώσεων.
Είχα την ευκαιρία για πρώτη φορά αλλά δυστυχώς για λίγη ώρα, να παρακολουθήσω τη διδασκαλία του Marcin Dylla. Τις προηγούμενες φορές που τον είχαμε προσκαλέσει στην Ελλάδα, συνέπιπταν οι ώρες διδασκαλίας μας και το μόνο που άκουγα εκ των υστέρων ήταν ο θαυμασμός και η εκτίμηση των σπουδαστών για το μάθημά του – ένα γεγονός που αυτή τη φορά διαπίστωσα κι εγώ προσωπικά στη λίγη ώρα που βρέθηκα στην τάξη του..

P1030284

P1030310

Master Class με τον Marcin Dylla και τους Λ.Ζώη – Ε. Ασημακόπουλο

P1030023

P1030037

Εντύπωση επίσης προκάλεσε η διάλεξη του φυσικοθεραπευτή Παναγιώτη Κρίθη που ανέλυσε με πολύ σαφήνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι μουσικοί (τενοντίτιδες, κράμπες, κακώσεις, τραβήγματα, θλάσεις κλπ.) και έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που δέχθηκε.
Η δική μου ομιλία την επόμενη μέρα, στράφηκε περισσότερο στην ιστορία της κιθάρας στην Ελλάδα, με αναφορά στους κιθαριστές που προηγήθηκαν, στους πρώτους διδάξαντες και στους πρώτους επαγγελματίες της κλασικής κιθάρας στη χώρα μας, – ένα θέμα που δυστυχώς δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους σπουδαστές της νεότερης γενιάς.

P1030144

P1030346

          Διάλεξη Παναγιώτη Κρίθη                                 Διάλεξη Ευάγγελου Ασημακόπουλου

Οι τρεις βραδιές που έκλεισαν με τις συναυλίες υπήρξαν το κορύφωμα του ενδιαφέροντος του Φεστιβάλ.
Την πρώτη βραδιά ο Γιώργος Γεωργάτος, παίζοντας ένα ολόκληρο πρόγραμμα, ανέλαβε να καλύψει ο ίδιος την αποχή του περσινού νικητή του διαγωνισμού ο οποίος έγκαιρα – ευτυχώς – ενημέρωσε για την απουσία του.

P1030077P1030085

           Ρεσιτάλ Κιθάρας του Γιώργου Γεωργάτου

 Στις δυο συναυλίες του Σαββάτου ο Αντώνης Χατζηνικολάου και ο φημισμένος Πολωνός Marcin Dylla που ακολούθησε ανέβασαν τον πήχη του ενδιαφέροντος ακόμα περισσότερο.

P1030205

P1030190

Αντώνης Χατζηνικολάου: Ρεσιτάλ Κιθάρας

 

P1030240

P1030244

Marcin Dylla: Ρεσιτάλ Κιθάρας

Στην Τρίτη και τελευταία βραδιά ο Γιώργος Μπεχλιβάνογλου και το ντουέτο Ανδρόνικου Καραμπέρη – Χρήστου Τσαρούχη έκλεισαν μια σειρά συναυλιών που και οι πέντε άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών του Ωδείου που γνώρισε και πάλι ‘ημέρες δόξης’ όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο.

P1030430

P1030423

Ρεσιτάλ Κιθάρας του Γιώργου Μπεχλιβάνογλου

P1030454

P1030450

Έργα για δύο κιθάρες από το ντουέτο Α. Καραμπέρης – Χ. Τσαρούχης

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις όλων των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος, μας δίνει μια ιδιαίτερη ικανοποίηση αφού με την απόδοσή τους εξασφαλίσαμε και πάλι το υψηλό επίπεδο που φροντίζουμε με κάθε τρόπο να έχουμε στο Φεστιβάλ της Πάτρας.
Θέλω εδώ να υπογραμμίσω πως από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης – πριν 24 χρόνια – ο στόχος μας ήταν και παραμένει να προβάλλουμε με αυστηρή επιλογή νέους ταλαντούχους Έλληνες κιθαριστές, παράλληλα όμως να προσκαλούμε διακεκριμένους σολίστ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε το επίπεδο του Φεστιβάλ της Πάτρας να μην έχει να ζηλέψει τίποτε από τα διεθνώς καθιερωμένα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η επισήμανση που έκανα στον Marcin Dylla, όταν του θύμισα στο τέλος του ρεσιτάλ του, πως αυτή ήταν η έκτη του επίσκεψη στην Ελλάδα (Ηράκλειο, Αθήνα, Βόλος, Πάτρα), απόδειξη του success story στη καριέρα ενός καλλιτέχνη, αφού η επαναλαμβανόμενη μετάκληση είναι και η επιβεβαίωση της αξίας του.

Η τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, η Δευτέρα, ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στους διαγωνισμούς.
Μίλησα πιο πάνω για τα πλούσια Βραβεία και έπαθλα, μίλησα και για την αθρόα συμμετοχή των διαγωνιζομένων. Θα πω τώρα δυο λόγια και για την επιτροπή: Η Λίζα κι εγώ έχουμε από χρόνια αποφασίσει να μη συμμετέχουμε στην επιτροπή των διαγωνισμών του Φεστιβάλ της Πάτρας για ευνόητους λόγους. Φροντίζουμε ωστόσο να επιλέγουμε ως μέλη της επιτροπής άτομα εγνωσμένης αξίας που θα εξασφαλίζουν κάθε φορά ένα αδιάβλητο αποτέλεσμα.
Φέτος, πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής για την Α΄ Κατηγορία (για τους μικρούς) ήταν η Διευθύντρια του Ωδείου κ. Βασιλική Φιλιππαίου, ενώ για την Β΄ και Γ΄ Κατηγορία ο Marcin Dylla. Ως μέλη για όλες τις Κατηγορίες επιλέξαμε τους σολίστες και καθηγητές του οργάνου Κ. Βρέλλη (Γιάννενα) Μ. Βροντινό (Ηράκλειο), Γ. Μπεχλιβάνογλου (Αθήνα) και Α. Χατζηνικολάου (Αθήνα).

image-d0213174bb8af465a89851ca878b810fdf77306e77a2f743c8b3acc62347600e-V_resized_1

 Η επιτροπή του Διαγωνισμού στην Κατηγορία Α΄ από αριστερά προς τα δεξιά :
Μ. Βροντινός, Κ. Βρέλλης, Β. Φιλιππαίου, Γ. Μπεχλιβάνογλου, Α. Χατζηνικολάου

P1030537

Η επιτροπή του Διαγωνισμού στις Κατηγορίες Β΄& Γ΄ από αριστερά προς τα δεξιά:
Κ. Βρέλλης, Μ. Βροντινός, M. Dylla, Γ. Μπεχλιβάνογλου, Α. Χατζηνικολάου

Μια γενική διαπίστωση από όλους όσοι παρακολούθησαν και τις 3 Κατηγορίες υπήρξε η θεαματική άνοδος της επίδοσης των διαγωνιζομένων. Δεν ξέρω αν τα Βραβεία που απονεμήθηκαν τελικά ικανοποίησαν τους πάντες – πράγμα βέβαια σπάνιο για περιπτώσεις όπως η φετινή που οι διαφορές μεταξύ των υποψήφιων υπήρξαν ασήμαντες έως μηδαμινές – αλλά πιστεύω πως αυτό που διέκρινε τον νικητή του διαγωνισμού Ολλανδό Martin Van Hees, ήταν ένας αυστηρός επαγγελματισμός. Ο Van Hees παράλληλα με την κιθάρα Π. Γύπα αξίας 4.000 ευρώ που κατέκτησε ως Α΄ Βραβείο, έδειξε έτοιμος να δώσει του χρόνου δυο ρεσιτάλ στο 25ο Φεστιβάλ της Πάτρας και στο 18ο Φεστιβάλ Κιθάρας του Ηρακλείου.

P1030610

 Το Α΄ Βραβείο του Διαγωνισμού, ο Ολλανδός Martin Van Hees

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, η Λίζα κι εγώ αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια όλους τους προσκαλεσμένους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ και να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως η προσφορά τους υπήρξε αφιλοκερδής.
Να ευχαριστήσουμε επίσης τον κατασκευαστή κιθάρας Παύλο Γύπα και τον Μουσικό Οίκο Παπαγρηγορίου – Νάκα για την γενναιόδωρη χειρονομία της χορηγίας όλων των επάθλων στους διαγωνισμούς. Να ευχαριστήσουμε τέλος την Φιλαρμονική Εταιρία-Ωδείο Πατρών, τους καθηγητές κιθάρας της Πάτρας και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του καλλιτεχνικού τετραήμερου. Το ραντεβού μας πλέον του χρόνου στο 25ο Φεστιβάλ, τον Απρίλιο του 2016.

 

                                                                                                   Ευάγγελος Ασημακόπουλος
                                                                                                          (Αθήνα, 18 Απριλίου 2015)
 
 
 

                       ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ1

           24ο  Φεστιβάλ Κιuάρας στην Πάτρα
         (Λίζα Ζώη – Ευάγγελος Ασημακόπουλος)
                               3 – 6 Απλίου 2015

Οργάνωση: Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών
Διεύθυνση: Βασιλική Φιλιππαίου

109 Συμμετοχές

Στο τμήμα τελειόφοιτων – απόφοιτων δίδαξαν οι: 

Marcin Dylla (2 ημέρες)
Λίζα Ζώη – Ευάγγελος Ασημακόπουλος (4 ημέρες)

 

Στο παιδικό τμήμα δίδαξαν για τρεις μέρες οι:

Λίζα Ζώη και Ευάγγελος Ασημακόπουλος

 

Έκαναν διαλέξεις οι:

Παναγιώτης Κρίθης με θέμα ‘Manual Therapy’ η σύγχρονη προσέγγιση στην αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων ενός μουσικού.
Ευάγγελος Ασημακόπουλος με θέμα ‘Σκέψεις και προβληματισμοί μουσικοπαιδαγωγών και σπουδαστών. Η κιθάρα στην Ελλάδα’

 

Έδωσαν ρεσιτάλ οι: 

Γιώργος Γεωργάτος (Παρασκευή 3/4/15)
Αντώνης Χατζηνικολάου (Σάββατο 4/4/15)
Marcin Dylla (Σάββατο 4/4/15)
Γιώργος Μπεχλιβάνογλου (Κυριακή 5/4/15)
Duo Ανδρόνικος Καραμπέρης-Χρήστος Τσαρούχης (Κυριακή 5/4/15)

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2015: 

Στους διαγωνισμούς κιθάρας του 24ου Φεστιβάλ της Πάτρας που πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα (Δευτέρα 6 Απριλίου 2015) τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Κατηγορία Α΄
(για σπουδαστές έως 12 ετών)

Μιχαηλίδης Γιάννης,         Α΄ Βραβείο  –  Κιθάρα Almansa αξίας 360 €
Κόντος Θεόδωρος,             Β΄ Βραβείο  –  Βιβλία αξίας 75 €
Ρεζίτης Δημήτρης,              Β΄ Βραβείο  –  Βιβλία αξίας 75 €
Λάζαρη Ιωάννα,                   Γ΄ Βραβείο  –  Βιβλία αξίας 50 €
Δημακοπούλου Παναγιώτα,  Έπαινος
Ζήκος Μιχάλης,  Έπαινος
Κατριβέση Ελευθερία,  Έπαινος
Μακκάς Ιάκωβος,  Έπαινος

P1030479

Απονομή των Βραβείων της Α΄ Κατηγορίας : Οι 3 πρώτοι νικητές Γιάννης Μιχαηλίδης (δεξιά) Θ. Κόντος και Δ. Ρεζίτης με την επιτροπή του διαγωνισμού

Τα Βραβεία προσέφερε ο Μουσικός Οίκος Παπαγρηγορίου–Νάκας (Panas Music)

Κατηγορία Β΄
(για σπουδαστές έως 16 ετών)

Μποβολής Χρήστος-Αναστάσιος,    Α΄ Βραβείο – Κιθάρα Admira αξίας 500 €
Βούζης Αλέξης,                                         Β΄ Βραβείο – Βιβλία αξίας  150 €
Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα,       Γ΄ Βραβείο – Βιβλία αξίας   50 €
Κανταρτζής Φοίβος,  Έπαινος
Μπουρσινός Δημήτριος,  Έπαινος
Σουρής Νίκος,  Έπαινος

P1030519

Ο Χρήστος – Αναστάσιος Μποβολής παραλαμβάνει από την επιτροπή του διαγωνισμού το Α΄ Βραβείο στην δεύτερη Κατηγορία (ηλικία μέχρι 16 ετών)

P1030515Αλέξης Βούζης: Β΄ Βραβείο στην Κατηγορία Β΄

P1030512

Η Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου παραλαμβάνει το Γ΄ Βραβείο

Τα Βραβεία προσέφερε ο Μουσικός Οίκος Παπαγρηγορίου–Νάκας (Panas Music)

 

Κατηγορία Γ΄

(για σπουδαστές κάθε ηλικίας)

Van Hees Martin, A΄ Βραβείο – Κιθάρα κατασκευής Παύλου Γύπα αξίας 4.000 €

– 2 Ρεσιτάλ για το 2016 σε Πάτρα & Ηράκλειο

Σουκαράς Δημήτρης,    Β΄ Βραβείο – Κιθάρα Almansa αξίας 900 €
Αντωνίου Άγγελος,         Γ΄ Βραβείο – Βιβλία αξίας 150 €
Βαρδάκης Δημήτρης, Έπαινος
Κανελλόπουλος Βασίλης, Έπαινος
Μπακαστάθης Ορέστης,  Έπαινος  

Το Β΄ &  Γ΄  Βραβείο του διαγωνισμού προσέφερε ο
Μουσικός Οίκος Παπαγρηγορίου–Νάκας (Panas Music)

 P1030579

Ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος απονέμει τα Βραβεία στην μεγάλη Κατηγορία : Γ΄ Βραβείο στον Άγγελο Αντωνίου

P1030584

Β΄ Βραβείο στον Δημήτρη Σουκαρά

P1030601

Ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος κηρύσσει τη λήξη του 24ου Φεστιβάλ Κιθάρας απευθύνοντας χαιρετισμό μαζί με τα μέλη της επιτροπής. Στο άκρο δεξιά το Α΄ Βραβείο του διαγωνισμού ο Martin Van Hees

Μέλη των επιτροπών οι:

Βασιλική Φιλιππαίου – Συνθέτις, Διευθύντρια του Ωδείου Φιλαρμονικής Εταιρίας (πρόεδρος στην Α΄ Κατηγορία)
Marcin Dylla (πρόεδρος στην Β΄ και Γ΄ Κατηγορία),
Κώστας Βρέλλης – Σολίστ, Καθηγητής κιθάρας
Μανώλης Βροντινός – Σολίστ, Καθηγητής κιθάρας
Γιώργος Μπεχλιβάνογλου Σολίστ, Καθηγητής κιθάρας
Αντώνης Χατζηνικολάου – Σολίστ, Καθηγητής κιθάρας

About assimakopoulostar

Σολίστ Κιθάρας - Μουσικοπαιδαγωγός
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s