Οι Αγανακτισμένοι

Από πού ν’ αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει με το κακό που μας βρήκε μ’ αυτό το αναπάντεχο χρέος. Αναπάντεχο που μέλλει να ανατρέψει οριστικά συνήθειες, ρυθμούς και κατακτήσεις δεκαετιών.
Μια ζωή ανέμελη έως αδιάφορη γύρω από τα οικονομικά είχαμε ως τα τώρα, μέχρι που έπεσε σαν κεραυνός η είδηση εδώ και τρία χρόνια πως πτώχευσε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής.Έτσι άρχισε ξαφνικά μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων γύρω από τα δάνεια που αδιακρίτως χορηγούσαν οι τράπεζες απλόχερα στους πάντες, δάνεια που ήταν τελικά χωρίς αντίκρισμα, χωρίς επιστροφή, οι λεγόμενες ‘φούσκες’ όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται. Σε λίγο μάλιστα δεν άργησε να αποκαλυφθεί πως το μακρύ κουβάρι από τις φούσκες αυτές δεν μόλυνε μόνο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και τα Χρηματιστήρια, αλλά είχε εισχωρήσει γενικότερα στις οικονομίες αρκετών κρατών της Ευρώπης που τώρα κινδύνευαν να καταρρεύσουν. Πολλοί τότε άρχισαν να μιλούν για μια επερχόμενη χρεοκοπία ανάλογη με αυτή του 1929 στις Ην. Πολιτείες ή ακόμη και για το οριστικό τέλος του καπιταλισμού, ενώ οι πιο αισιόδοξοι έβλεπαν μόνο μια διαμάχη μεταξύ δολαρίου και ευρώ.
Τελικά φαίνεται πως σε όλον αυτόν τον οικονομικό ανεμοστρόβιλο που συντάραξε Ευρώπη και Αμερική και δεν προβλέπεται εύκολα να τελειώσει, ο πιο αδύναμος κρίκος ήταν η χώρα μας.

Ζούσαμε, λέει, με δανεικά και χρέος για πάνω από τρεις δεκαετίες και οι κυβερνήσεις μας αντί να φροντίσουν να μειώσουν αυτό το χρέος όλο και το αύξαναν.
Τώρα μάθαμε πως από τότε που μπήκαμε στην ΟΝΕ και πιάσαμε στα χέρια μας το ευρώ θα έπρεπε να προσαρμοσθούμε με τον τρόπο ζωής των ισχυρών Ευρωπαίων και να φροντίζουμε να τους ανταγωνιζόμαστε, καταναλώνοντας και εξάγοντας τα δικά μας  προϊόντα αντί να αγοράζουμε τα δικά τους.
Τώρα αποκαλύφθηκε πως τα λεφτά που μας έδιναν με τα λεγόμενα ‘πακέτα’, δεν τα αξιοποιούσαμε σε αναπτυξιακά έργα όπως είχαμε συμφωνήσει αλλά τα σπαταλούσαμε σε βιτρίνες και γκλαμουριές.
Πως δεν θάπρεπε, λέει, να ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε γιατί έτσι το χρέος συνεχώς μεγάλωνε και πως από δω και πέρα αν δεν συμμαζευτούμε η χώρα μας θα πτωχεύσει.
Επίσης, τώρα μάθαμε, πως τα κόμματα και οι πολιτικοί ενώ ήξεραν για τα μαύρα μας τα χάλια στην οικονομία, συνέχιζαν να διορίζουν ‘τα δικά τους παιδιά’ στο Δημόσιο, μια και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να ξανακυβερνήσουν.
Τέλος, τώρα ξεσκεπάστηκε για τα καλά η απέραντη διαφθορά στον δημόσιο τομέα αλλά και οι βρόμικες ιστορίες για μίζες, κομπίνες και απάτες των πολιτικών μας, που ωστόσο δεν δίσταζαν παράλληλα να ψηφίζουν νόμους για τις δικές τους απολαβές αλλά και τη δική τους προστασία.
Αγανάκτηση.
Είναι η αγανάκτηση που νιώθει κάποιος που τρώει στο εστιατόριο σύμφωνα με τις τιμές του τιμοκατάλογου και όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού, του ζητάνε να πληρώσει διπλά.

Δεν λέω πως δεν τα βλέπαμε, δεν λέω πως δεν τα ζούσαμε. Δεν λέω πως δεν απορούσαμε κι εμείς οι ίδιοι με τη καλοπέρασή μας σε σχέση με τους ξένους. Δεν λέω πως δεν διαβάζαμε στατιστικές για τα παγκόσμια ρεκόρ πρωτιάς που σπάγαμε σε όλους τους τομείς: στην κατανάλωση ουίσκι, στα κινητά, στον καπνό, στους 4 τροχούς, στα ταξίδια, στα puma και τα timberland.
Μπήκαμε όμως στην ΟΝΕ και νομίσαμε πως έτσι γίνεται. Όποιος καταφέρει να μπει, μετά καλοπερνάει. Πιστέψαμε πως όλη κι όλη η δυσκολία είναι μέχρι να μπεις. Πάει και τέλειωσε. Σαν τις πανελλήνιες εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. Σαν για μια θέση στο Δημόσιο. Μετά αράζεις. Γι’ αυτό παρακαλάνε χρόνια τώρα οι γείτονές μας και όλα τα φτωχά τα κράτη να μπουν. Για να βολευτούν κι εκείνα όπως βολευτήκαμε κι εμείς…
Αναστέναζαν τα βράδια οι πίστες στις στροφές της μερακλωμένης ζεϊμπεκιάς του νεοέλληνα και πέφτανε βροχή τα γαρύφαλλα στους τσιφτετέλικους ρυθμούς της κακόφωνης ντίβας.
Τίγκα οι πλατείες μέρα μεσημέρι με τους αραχτούς να κρατάνε τον εσπρέσο στο ένα χέρι και το Μάλμπορο στο άλλο, αφού στις οικοδομές, τους αγρούς και τα σπίτια δουλεύανε οι μετανάστες.
Μποτιλιάρισμα πέντε χιλιομέτρων στα διόδια τα Σαββατοκύριακα και έρημη η Αθήνα τον Αύγουστο και τις αργίες για διακοπές στο εξοχικό που χτίστηκε με τις πιστωτικές κάρτες.

Απ’ την άλλη πάλι γιατί θάπρεπε εμείς σώνει και καλά να ξέρουμε και από οικονομικά και από στατιστικές και από ισοτιμίες? Ποιος ήταν υπεύθυνος που οι τράπεζες μάς άλλαζαν τα φώτα στα τηλεφωνήματα για να κουβαλάμε μαζί μας πιστωτικές κάρτες? Γιατί δεν βρέθηκε κάποιος να μας πει πως αυτά τα δάνεια που μοιράζονται γενναιόδωρα αποσκοπούσαν αποκλειστικά στο δικό τους κέρδος και όχι στο δικό μας  όπως διαλαλούσαν? Γιατί αυτοί οι κύριοι που εκλέξαμε κοιτούσαν περισσότερο την πάρτη τους και μας κρατούσαν στο σκοτάδι? Και γιατί βάλανε τον κόσμο να παίξει ένα παιχνίδι που δεν το ήξερε καθόλου, αυτό του Χρηματιστηρίου, ώστε να του αδειάσουν τελικά τις τσέπες? Τι απέγιναν όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι, οι πατριώτες, οι ιδεολόγοι, οι οραματιστές με τις παχιές κουβέντες και τις υποσχέσεις που όπως αποδείχτηκε μας αντιμετώπιζαν σαν πελάτες τους?

Καλοκαίρι του 2011. Τα κόμματα και οι πολιτικοί σε μια καθολική απαξίωση. Ένας κρατικός μηχανισμός βουτηγμένος στη διαφθορά. Τα ΜΜΕ πάντα στο παιχνίδι της ενημέρωσης προς άγραν εντυπώσεων και τηλεθέασης. Τα συνδικάτα πανέτοιμα για απεργίες σε περίπτωση απώλειας των παχυλών ‘κεκτημένων’ τους. Μια κυβέρνηση που παραπαίει, μια αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα με το γνωστό βιολί τους.
Ανεργία, ύφεση, χρέος. Τεράστιο, δυσθεώρητο χρέος.
Ένας λαός μουδιασμένος, έκπληκτος και φοβισμένος σαν να ξύπνησε από λήθαργο. Μια κοινωνία πικραμένη και απογοητευμένη. Μια χώρα ανυπόληπτη και διεθνώς γελοιοποιημένη.

Και ξαφνικά οι αγανακτισμένοι. Μάζα λαού που αφυπνίζεται από το διαδίκτυο, συγκεντρώνεται κατά χιλιάδες καθημερινά στις πλατείες και διαμαρτύρεται προς το παρόν ειρηνικά. Μουντζώνει και βρίζει θεούς και δαίμονες. Χωρίς προσανατολισμό, χωρίς πυξίδα. Κάθε καρυδιάς καρύδι. Νέοι, γέροι και μωρά, άνεργοι και άεργοι, διανοούμενοι και άσχετοι, καλοζωισμένοι και ρακένδυτοι, εργαζόμενοι και αργόσχολοι, επαγγελματίες και σουλατσαδόροι. Σουβλατζίδικα, μετανάστες, παπάδες, ζητιάνοι, τέντες, ντουντούκες, πανό, σημαίες, πλακάτ, κατσαρόλες, φωνές, συνθήματα, συζητήσεις, ψηφίσματα. Μια πολύμορφη και απρόβλεπτη μάζα λαού που έχει μάθει πως η χώρα βρίσκεται στο παρά πέντε να χρεοκοπήσει και πως τώρα πρέπει να κάνει θυσίες. Αιματηρές θυσίες. Έχουν μπει στη ζωή της ονόματα που δεν τα είχε άλλοτε ξανακούσει: Τρισέ, Ολι Ρεν, Ρομπέϊ, Μπαρόζο, Σόϊμπλε, Γιουνκέρ, όλοι τους ξένοι, που όμως διαφεντεύουν την τύχη της. Μια μάζα λαού που έχει συνειδητοποιήσει πως έχουμε υπογράψει κάποιο Μνημόνιο με τους ξένους που ζητάνε πίσω τα λεφτά τους και αυτός είναι ο λόγος που περικόπτονται τώρα οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα. Μέσα σε όλους, άνθρωποι νοικοκυραίοι που έχασαν τη δουλειά τους, επιστήμονες με μεταπτυχιακό που δουλεύουν σε ταξί και ‘ντελίβερι’, συνταξιούχοι σε απόγνωση για το κατοστάρικο που έχασαν, αλλά και μαυραγορίτες που καραδοκούν σαν τα κοράκια μια πτώχευση ή και ‘πατριώτες’ που έσπευσαν έγκαιρα να στείλουν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες για να επωφεληθούν από μια πιθανή κατάρρευση της χώρας.

Οι αγανακτισμένοι που δεν ξέρουν τι ακριβώς ζητάνε.
Μια αλλαγή, μια τιμωρία, μια εκδίκηση κάπου, σε κάτι.
Στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στους πολιτικούς, στους ξένους?

Μια άμορφη, απροσδιόριστη μάζα που φωνάζει να βρει δουλειά, να μη πληρώνει πουθενά, να αλλάξει το Μνημόνιο, να γίνουν εκλογές, να καεί η Βουλή, να γίνει δημοψήφισμα, να βγούμε απ’ την Ευρώπη, να γίνει οικουμενική, να πέσει η κυβέρνηση, να μη πληρώσουμε το χρέος, να αλλάξει το σύνταγμα, να πάνε οι κλέφτες φυλακή, να έλθει ο στρατός, να γίνει συναίνεση, να ξανάρθει η δραχμή…
Υπάρχει λύση?
Έχει να την προτείνει κάποιος?

                                                                                                   Ευάγγελος Ασημακόπουλος
                                                                                                               (16 Ιουνίου 2011)

About assimakopoulostar

Σολίστ Κιθάρας - Μουσικοπαιδαγωγός
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to Οι Αγανακτισμένοι

 1. Ο/Η Χριστος Τζιφακις λέει:

  Η ιστορια εχει τα πανω της και τα κατω της. Στη χωρα μας τωρα μπαινουμε σε μια κατασταση χαους. Η ιστορια εχει ως τωρα αναδειξει την εξης νομοτελεια: ΤΑΞΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ! Νομιζω οτι ολοι μας θα θελαμε να ζουμε σε περιοδο ακμης και δημιουργιας, ομως αυτο φαινεται οτι θ΄ αργησει να ελθει. Ας ειμαστε ετοιμοι για καθε ενδεχομενο ! Μου φαινεται απολυτα λογικο το οτι δεν υπαρχει σαφης προσανατολισμος των αντιδρασεων. Το τι μελει γενεσθαι θ΄ ανδειχθει μεσα απο την ΑΝΑΓΚΗ. Αυτην ακριβως την αναγκη δεν φαινεται προς το παρον να την καλυπτει κανενας θεσμος και κανενα ιδεολογημα του παρελθοντος. Και μην νομιζουμε οτι αυτο που ζουμε τοσο αμεσα ειναι υποθεση μονο Ελληνικη ! Εμεις ειμαστε ενα κομματι του ντομινο. Επονται και αλλοι.
  Δε νομιζω ομως οτι τα φαινομενα της ιστοριας
  ερμηνευονται μονο με ορους οικονομικους. Στη βαση τους ολα τα προβληματα του ανθρωπου ειναι υπαρξιακα : απληστια , εγωισμος, βλακεια , ρηχοτητα, ελλειψη της συναισθησης του προσκαιρου και του εφημερου της ζωης, ολ’ αυτα δηλαδη που χαρακτηριζουν το ηθικο επιπεδο ενος ανθρωπου, και που βρισκονται στη βαση της οποιασδηποτε αποφασης , ειτε προκειται για τους νεμομενους την εξουσια, ειτε για τους υπηκοους ( οι πολιτες εχουν παψει να υφιστανται στη χωρα μας προ πολλου ). Ας αναρωτηθει ομως και ο καθ’ ενας για τον εαυτο του τι εκανε και πριν ξεσπασει η κριση. Εργαζοταν τιμια, ζουσε λιτα και απεριτα, η κυνηγουσε τον εναν και τον αλλον για να «τρουπωσει»΄, νομιζοντας οτι αυτο θα του εξασφαλισει μια καποια ανεση. (?) Οποιος βρει τον εαυτο του καθαρο , θα βρει και τη δυναμη να αντιδραση και θα δει την πιστη του να δυναμωνει . Αλλιως θα ειναι μια απο τα ιδια. Ειναι πραγματικα συγκλονιστικο το ποσο η κριση αποκαλυπτει τους χαρακτηρες!!
  Κι οπως ειδα ενα συνθημα που μου αρεσε:
  » Καποιοι αγωνιζονται για ενα κοσμο δικαιο, ενω αλλοι αγωνιζονται για μια καλλιτερη θεση σ’ ενα κοσμο αδικο»
  Χριστος Τζιφακις

 2. Ο/Η Γιαννης Καλογεροπουλος λέει:

  Ο αγαπητος Κυριος Ασημακοπουλος κανει μια υπεροχη περιγραφη της Ελληνικης καταστασης Λεει αληθειες πικρες που πονανε αλλα ειναι αληθειες

 3. Ο/Η Γιωργος λέει:

  Λυσεις υπαρχουν

  Κε Ασημακοπουλε,
  συγγνωμη που δεν χρησιμοποιω τονους. Γινεται για λογους ταχυτητας και μονο.
  Χαρηκα για το αρθρο σας, γιατι η λυση που ψαχνουμε ολοι βρισκεται στη συνεχη ενημερωση των πολιτων και μονο εκει. Δεν εχουμε ουσιαστικες διαφωνιες οπως θα δειτε παρακατω. Ομως, με λυπει το γεγονος οτι στο αρθρο σας διακρινεται μονομερης ενημερωση και μαλιστα απο ΜΜΕ που εχουν αποδειχθει πως αποτελουν μερος του συστηματος που μας εχει φερει σε αυτη την κατασταση. Και εξηγουμαι σε ποια σημεια διαφωνω.
  1)Το προβλημα με τα δανεια που λετε πως δημιουργησαν το προβλημα ειναι δευτερευουσας σημασιας. Το πιο σημαντικο ειναι πως η Ευρωπη και οι ΗΠΑ, οπως και αλλες χωρες, οταν θελουν να κοψουν νομισμα το δανειζονται απο τις κεντρικες τους τραπεζες, οι οποιες ειναι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ. Ακομα και η τραπεζα της Ελλαδος (http://www.youtube.com/watch?v=U8xJEzfavtc). Αυτο σημαινει πως αν δανειστουν 1 ευρω, θα πρεπει να επιστρεψουν 1,10 ευρω περιπου. Αν αυτο το ευρω δοθει στην αγορα,στην καλυτερη περιπτωση, θα παραγει προιοντα πραγματικης αξιας ενος ευρω. Τα υπολοιπα 0,10 ευρω ειναι η αρχικη φουσκα. Απο αυτην ξεκινουν ολες οσες αναφερετε, οπως στα δανεια κατοικιας. Αυτο ονομαζεται χρεοκρατια. Αναλυτικοτερα εδω (http://www.youtube.com/watch?v=6VGlmeuC0wI).
  2)Η Νορβηγια ειναι η μονη χωρα της Ευρωπης που δεν εχει επηρρεαστει απο την κριση. Ο βασικος λογος ειναι πως δεν ανηκει στη ζωνη του ευρω. Αλλα αυτο που μας απασχολει στο παραδειγμα της ειναι πως ενω εχει πληθυσμο περιπου 5 εκατομμυρια, οι δημοσιοι υπαλληλοι της ειναι 700.000 (Δ. Καζακης, Γ. Βαρουφακης, ομιλια στο συνταγμα, Ιουνιος 2011). Βεβαια, ο δημοσιος τομεας τους ειναι πολυ πιο παραγωγικος, αλλα να μην δαιμονοποιουμε πληρως τον δικο μας. Σιγουρα, μας ειναι βαρος, αλλα καλο ειναι να γνωριζουμε ακριβως ποσα κιλα ζυγιζει.
  3)ΧΡΕΟΣ. Το χρεος μας ειναι πλασματικο.Πληρωνουμε ακομη δανειο του 1887. Απο τοτε εχουμε πτωχευσει 2 φορες και μας αναγκασαν οι μεγαλες δυναμεις να το ξανααναγνωρισουμε απο την αρχη. Δεν τα φαγαμε σε βιτρινες αυτα τα λεφτα. Δεν τα πηραμε ποτε. Τα δανεια μας πανε σε πληρωμες παλαιων τοκων. Τα εχουμε πληρωσει ΠΟΛΛΕΣ φορες. Απο τα διασημα πλεον 110 δις που πηραμε περυσι, μονο 8 πηγαν στα ταμεια μας. Δανειζομαστε απο τους εταιρους μας (με μορφη βοηθειας) με επιτοκιο 5%, ενω αυτοι τα δανειστηκαν απο τις τραπεζες για να μας τα δωσουν με 1% και θα τα επιστρεψουμε στις τραπεζες που κυριως τα χρωσταμε! Παραλογισμος.http://www.youtube.com/watch?v=Pgb71Hxi8hE.
  4)Οι αγανακτισμενοι ξερουν ακριβως τι ζητανε. Διαγραφη χρεους, αρση βουλευτικης ασυλιας, δημευση περιουσιων οσων διαχειριστηκαν δημοσιο χρημα προς οφελος τους, αμεση δημοκρατια και νεο οικονομικο συστημα. Αν σας φαινονται πολυ μακρινα ολα αυτα, οριστε http://real-democracy.gr/ η καλυτερα ελατε σε μια συνελευση.
  5)Η λυση βρισκεται στη διαγραφη του χρεους,οπως εχουν κανει ηδη 37 χωρες τον προηγουμενο αιωνα. Οπως εξασφαλισαν και οι ΗΠΑ για το Ιρακ, φυσικα για να το δανεισουν παλι χτιζοντας το με δικες τους εταιριες. Το χρεος μας με οικονομικους ορους χαρακτηριζεται επαχθες και δεν χρειαζεται να το αναγνωρισουμε
  http://www.youtube.com/watch?v=Wl5ysTPTAw4. Οι μετεπειτα κινησεις μας- αφου θα μας βγαλουν απο την ευρωζωνη- πολλες και οι απαντησεις σας βρισκονται εδω http://www.youtube.com/watch?v=Zu_NLgi8S10 και εδω
  http://dimitriskazakis.blogspot.com/.
  6)Υπαρχουν και αλλες προτασεις οπως η ανακυκλωση πλεονασματων http://www.solon.org.gr/index.php/ergatiko-kinima-oikonomia/120-ergatiko-kinima-oikonomia/2211-euro-must-change.html.
  Μου αρεσε η ζωγραφια της Ελλαδας του 2011 που κανατε, αλλα αν δεν μας αρεσει το συστημα, μην το αφηνουμε να μας χειραγωγει. Στο τελος, σας γνωριζω 2 ντοκιμαντερ που ισως ηδη να τα ξερετε http://www.youtube.com/watch?v=r37dyDWG0no και http://www.youtube.com/watch?v=3zekrAssHzw.

  Ελπιζω να μην σας κουρασα,
  Γιωργος

 4. Αγαπητε κ. Ασημακοπουλε

  το αρθρο σας με βρισκει συμφωνο σε πολλα,
  με βρισκει ομως καθετα αντιθετο με το κλεισιμο του.

  Ποιος σας ειπε οτι οι αγανακτισμενοι δεν ξερουν τι ζητανε;

  Οι αγανακτισμενοι εκφραζουν την πλειοψηφια του εληνικου λαου,
  μονο ομως, που η πλειοψηφια του ελληνικου λαου δεν το ξερει αυτο ακομα. (!)

  Το ποταμι ομως μεγαλωνει και η κοιτη του εχει αρχισει να διαγραφεται.

  ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ: Καταψηφιση του μεσοπροθεσμου.

  ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Παγωμα πληρωμων εξωτερικου χρεους και συσταση Επιτροπης Λογιστικου Ελεγχου.

  Σαφεις προτασεις και για την συνεχεια υπαρχουν για εξοδο απο την κριση χρεους, υπο διαβουλευση.

  Ελατε φιλε μου μια βολτα στη Λαϊκη Συνελευση. Του συνταγματος ή της γειτονιας σας.
  Και μην γινεστε απαξιωτικος !
  Ειναι δημουργικοτερο να “γινετε η επανασταση που θελετε να κανετε” (συνθημα των αγανακτισμενων).
  Εαν βεβαια θελετε την επανασταση.

  φιλικα
  Χρυσοστομος Κοκκινος

 5. Ο/Η Demetris λέει:

  Na eisai kala re daskale pou ta les dompra kai apo kardias….

  O xrysostomos kai o giorgos einai o logos pou i fanfara kai i filosofiki genikologia mas ftasane ws ekei pou eimaste simera… «amesi dimokratia» kai kolokithia….arxaiolagnies kai palimpedismos….10ekatomiria polites….isws na ksanagurisoume stin «poli kratos» ….

  Olo kapioi alloi ftene…pote emeis…otan o kathe giorgos eithele na diorisei ta paidia tou sto dimosio kai ekrive apo tin eforia to eisodima tou kai edeine katw apo to trapezi lefta gia na kanei tin doulitsa tou ola itan kala…

  ela re kaimene….etsi einai o kosmos elege….emeis tha ton allaksoume?….

  twra pou tou zitane ta danika kai agurista….fteei to kaifalaio …les kai auto ton ekane na upograpsei otan eperne to danio…ftene oi plousioi kai oi polotikoi….thelw na kserw poios psifize tous politikous? Mipws oi xenoi?

  I ellada kai i katantia tis mas exei kanei na drepomaste pou eimaste ellines tou ekswterikou…

  Apaksiwsi kai pneumatiki laspi…Ellines…. Prepei na ksanaxaraskoume poria me vasi tin aksioprepeia kai tin prosfora…Eimastan megalos laos gia polla xronia alla fovamai oti auto anikei sto parelthon pleon…

  DY

 6. Ο/Η Γιωργος λέει:

  Φιλε Demetris,
  θα επρεπε να σου ειναι γνωστο οτι οι προσωπικες επιθεσεις και οι χαρακτηρισμοι ξεκινουν οταν τα επιχειρηματα τελειωνουν.Και τα δικα σου επιχειρηματα περιοριζονται σε υποθεσεις υφους “otan o kathe giorgos eithele na diorisei ta paidia tou sto dimosio kai ekrive apo tin eforia to eisodima tou kai edeine katw apo to trapezi lefta gia na kanei tin doulitsa tou ola itan kala…”
  Δεν θελω να σου δικαιολογηθω, αλλα θελω να σου εξηγησω πως εχει η κατασταση απο την αλλη μερια, τη μερια της ψυχραιμιας. Σου λεω λοιπον, οτι δεν ανηκω στους ανθρωπους που λαδωσαν(δεν εχω επαφες με το κρστος και εχω παραιτηθει του δικαιωματος μου να δουλεψω σε σχολειο ως δασκαλος),που εκρυψαν το εισοδημα τους(δεν ειναι αρκετο για να το κρυψω) η τους ψηφισαν. Και υπαρχουν και αρκετοι σαν εμενα. Αναγνωριζω οτι η πλειοψηφια του Ελληνικου λαου τα εκανε ολα αυτα εις βαρος της μειοψηφιας.Εκει κατω ειμαστε αυτη η μειοψηφια μαζι με καποιους που εφτασαν στο αμην. Και τους θελουμε μαζι μας. Εμεις που δεν ειμαστε αφοριστικοι αναγνωριζουμε το δικαιωμα στους ανθρωπους να παραδεχονται το λαθος τους και να αλλαζουν.
  Οσον αφορα τα χρεη, αν ειχες δει κανενα link απο τα πολλα που ειχε το αρθρο μου, θα μαθαινες οτι ουτε η Ελλαδα επρεπε να χρωσταει, ουτε οι ΗΠΑ που εχουν χρεος 400%(ισχυει) ουτε καμια χωραΕιιναι απλα η οικονομικη πολιτικη που διαλεξαν οι δυνατοι. Η Ελλαδα δεν διαφερει. Τι θα λες σε λιγο που θα παθουν τα ιδια και οι ΗΠΑ?Ηδη την απειλουν οι οικοι αξιολογησης.
  Για την αρχαιολατρεια, απλα μακρια απο εμενα. Αν ακουγες και τις δικες μας ιδεες εκτος απο τις κατεστημενες, θα εβλεπες οτι ολα γινονται. Ακομα και η αμεση δημοκρατια.Ακομα και με 10.000.000. Εκτος αν εχεις κατι αλλο να προτεινεις. Τοτε θελουμε να το συζητησουμε. Αλλα δεν το νομιζω, φοβαμαι οτι εισαι πολυ φιλος του συστηματος που λες οτι δεν σου αρεσει και πολυ φοβισμενος για να προσπαθησεις να το αλλαξεις.Ξεπερασε τον φοβο σου και ελα μαζι μας.Ισως τα καταφερουμε ολοι μαζι
  Ποιος τους ψηφιζε?Εχουν στησει ενα συστημα προπαγανδας μεσω των ΜΜΕ και εχουν φτασει την παιδεια σε τετοιο βαθμο απαξιωσης και μηδενισμου της κριτικης σκεψης που η πλειοψηφια την παταει. Αντι λοιπον να βριζεις αυτους που δεν επεσαν στο βουρκο, εσυ που εφυγες (και καλα εκανες)και δεν εμεινες για να παλεψεις(και καλα εκανες),καλο θα ηταν να μας στηριζεις εστω και εμας τους παλιμπαιδιστες.
  Ντροπη η περηφανια για τη χωρα τους νιωθουν επικινδυνοι και επιθετικοι ανθρωποι. Μην ντρεπεσαι, λοιπον, για την Ελλαδα και να εισαι υπερηφανος για αυτα που πετυχες ο ιδιος εκει που εισαι.Μην ντρεπεσαι η εισαι υπερηφανος για κατι τυχαιο, που δεν διαλεξες. Μια επιλογη της φυσης ηταν το που γεννηθηκες. Τιποτα σπουδαιο.Ουτε μεγαλος λαος ημαστε.Ουτε μικρος.Ολοι οι λαοι ισοι ειναι.
  Τελος, θα προτεινα οταν απαντας σε καποιον να ακους τι λεει και να απαντας με επιχειρηματα και οχι αφορισμους. Το μονο σου επιχειρημα ειναι οτι ολοι μαζι φτιαξαμε την Ελλαδα. Ισχυει. Εν μερει, μαζι τα φαγαμε ολοι. Αλλα δεν εχουμε ολοι το ιδιο μεριδιο ευθυνης. Τα δανεια πηγαν σε παλια δανεια που εχουμε ξαναπληρωσει και σε μιζες. Τα δανεια τα υπογραφουν οι κυβερνησεις χωρις την εγκριση του λαου. Ο λαος το μαθαινει μονο οταν σκασει η φουσκα. Και σου θυμιζω. Ολοι οι λαοι χρωστανε. Και πολλοι περισσοτερο απο την Ελλαδα.
  Περιμενω την απαντηση σου Demetris και ελπιζω να παει η κουβεντα μας πιο περα απο αφορισμους…

 7. Ο/Η Μαρία λέει:

  @Demetris

  Demetri ase thn poli kithara kai asxolisou ligo me thn pragmatikotita.
  To pio astio einai pws les «…ellines..» kai tin idia wra grafis me greeklish.Sou apantaw kai egw lipon sto idio ifos.

  Κ.Ασημακόπουλε λύσεις υπάρχουν.Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.Ότι ο κόσμος που βρίσκεται κάτω δεν θέλει λύση, αλλά επιστροφή στην παλιά καλή ρουτίνα, με ένα καλό ΠΑΣΟΚ.Δορυφορικά θα βρούμε τους εθνικιστές, την αριστερά, τους αντιεξουσιαστές κλπ.Αλλά η κενότητα και ο κομφορμισμός που έχει κυριαρχήσει εδώ και κάτι δεκαετίες (δείγμα εξαίρετο ο μαθητής σας,demetris) δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια.Χλευάζουμε τους Πάγκαλους, και όχι το σύστημα που τους παράγει γιατί καταβάθος πίσω από ερμηνείες περί «ταξικής πάλης» (από την αριστερά) αυτό που εγώ βλέπω να κυριαρχεί είναι η «ταξική ζήλια».

 8. Ο/Η ΣΟΦΙΑ λέει:

  Μαρία,σε πρώτη φάση σου στέλνω το παρακάτω λινκ:

  http://www.med.umn.edu/cardiology/faculty/Yannopoulos/home.html

  για να δεις ποιον τόσο εύκολα ειρωνεύτηκες. Υπήρξα συμμαθήτριά του στην κιθάρα σε άλλη χρονική περίοδο.
  Ο Δημήτρης πήρε το δίπλωμά του κάποια χρόνια πριν από μένα στο Εθνικό Ωδείο με άριστα Παμψηφεί και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως.
  Χρησιμοποιούμε greeklish ακόμα και στην μεταξύ μας αλληλογραφία που διατηρούμε ως σήμερα, γιατί βρίσκεται στην Μινεσότα της Αμερικής όπου και εργάζεται ως καρδιολόγος και όπως ίσως ξέρεις το pc του δεν αναγνωρίζει ελληνικά.
  Σε δεύτερη φάση, θα ήθελα να μου κάνεις σαφέστερη τη θέση σου γιατί δεν κατάλαβα – όσες φορές κι αν διάβασα το σχόλιό σου – τι ακριβώς υποστηρίζεις..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s